Centerpartiet och bilarna

Partipolitik är inte the stuff that Det perfekta tomrummet is made of, men ett undantag kan man ju göra för centerpartiet och deras förslag att höja bensinskatten. Ett gott initiativ, men det spårar förstås ur mer eller mindre direkt: de vill kompensera för de som har långa resor till jobbet och därför höja skatteavdraget för de som sitter och puttrar i sina bilar på väg från Tunbjörkland till jobbet.

Det borde ju vara precis tvärtom. Politikerna borde istället införa ett skatteavdrag för de som bosätter sig i dyra innerstadslägenheter med cykelavstånd från jobbet och gångavstånd från centralstationen; innerstadslivet, där vi handlar i saluhallar och lokala affärer istället för köpcentra utkastade utanför städerna, flanerar och cyklar och inte äger bil utan åker kollektivtrafik, borde ju vara ett liv som gynnas miljöpolitiskt och skattetekniskt. Finansiera gärna ett urbanavdrag med rejält höjda bensinskatter.

Men en sådan urbanistisk princip är främmande för centerpartiet och förmodligen för många andra politiker i Sverige.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 svar på Centerpartiet och bilarna

 1. Humanist skriver:

  Köpcenter Nova Lund är väl på cyckelavstånd?

  Leve Mediamarkt

  Pratar vi livsstilspreferens här eller är det en seriös diskussion om ett hållbart sammhälle?

  Man undrar….

 2. Gymnasist skriver:

  Utmärkt sätt att att göra en poäng.

 3. evelina skriver:

  Gustav, ditt inlägg måste betraktas som en FRISK fläkt i debatten! Jag har nog inte hört ngn politiker som twistat resonemanget åt det här hållet. Icke desto mindre viktigt att man gör det. Vi är ju trots allt ganska många som väljer en sådan livsstil att vi inte ens behöver ta körkort…

  Dock råder det väl en diskussion om vem som är mest miljöbov; innerstadsmänniskan eller glesbygdsmänniskan. Vi förorenar på olika vis…

  Men, som sagt, mkt uppfriskande! Det får mig att tänka i banor av bättre kollektivtrafik, mindre sprawl osv osv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.