Citespace och astrobiologi

Citespace (som jag hittade via Eriks del.icio.us) är en bibliometriapplikation som förenar låga inlärningströsklar – till och med en sådan bibliometrisk oskuld som undertecknad kunde komma igång relativt snabbt – med avancerade finesser som det kommer ta lång tid att bemästra.

Jag ägnade en stund av eftermiddagen åt att ta en titt på forskningsfältet astrobiologi; man gör en sökning på Web of science med keywordet ”astrobiology”, sparar ner filen och stoppar in den i Citespace och får så en uppfattning om centrala papper och tidskrifter.

astrobiologyauthors.png astrobiojournals2.png

Se även mer om Citespace på Information aesthetics.

Det här inlägget postades i bibliometri och scientometri. Bokmärk permalänken.

4 svar på Citespace och astrobiologi

 1. Thomas skriver:

  Hej Gustav, tusen tack för tipset. Jag har ju en gammal klockarkärlek till scientometri (höll t.o.m. själv på med det ett tag), men det var innan visualiseringstekinker av det här slaget hade kommit fram, och jag tröttnade på det just precis därför att resultaten var så svåra att greppa. Så CiteSpace’s applikation låter som rena drömmen.

  Är i Oulu (”Finlands Silicon Valley”) här i weekenden. Ska opponera på Heini Hakasalo’s avhandling om den historiska framväxten av afasi som ”medical fact” i slutet på 1800-talet. Och så kan jag kanske utnyttja väntetiden mellan disputationen och festen till att köra lite CiteSpace.

  För övrigt är det inte en tam fest. Det är, har jag just nu lärt mig, en karonkka. Visste du vad karonkka är? Det hela försiggår med frack och hela köret (– och jag som inte ens har tagit en mörk kostym med mig). Här en film från den tidiga kvällstimmarna av en viss Tommi Raij’s karonkka. Senare på natten lär det bli rätt mycket kröken och (enligt vissa nätutsagor) en del hångel. Mina förväntningar är redan på bristningspunkten.

 2. Gustav Holmberg skriver:

  Låter spännande med afasi-avhandlingen.

  Har aldrig hört talas om en karonkka. Ha så kul!

  Jag själv är sedan en tid tillbaka på väg in i något slags strukturalistisk fas, och en förhoppning är att scientometri och bibliometri kan passas in där på något sätt. Braudel möter Derek Price och Svante Lindqvist, typ. Vi får väl se vad det blir av det …

 3. Thomas skriver:

  Karonnka, min vän — en sån fest! Doktorshattar, frackar, urringade blåsor, massror av tal på engelska, finska och latin (och man kiknar av skratt hela tiden, även m man inte ättar ett dygt). Trevliga människor, goda rätter, vinet flödar, spriten likaså, saftiga intriger vid småborden, kubanska cigarrer på verandan,solen går ned över fjärden vid 22-tiden (vi är nära polcirklen). Den svenska doktorsmiddagen kan gå hem och slänga sig i näckrosdammen.

 4. Thomas skriver:

  Jag stavar som en skata. Ska vara:
  ”även om man inte fattar ett dyft.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.