Framtiden i rymden är inte enbart statlig

Just nu kretsar Genesis-1 runt jorden.

Rymdmodulen drivs av de amerikanska företaget Bigelow Aerospace och skickades upp häromdan med en SS-18, en konverterad kalla-krigs-ICBM, av ett ryskt företag. Intressant, inte minst i ljuset av kritik som riktats mot statligt finansierade bemannade rymdfärder. Bland andra Martin Rees och James Van Allen har menat att den primära drivkraften för sådan rymdverksamhet inte är vetenskapliga argument utan nationell prestige och annat. Rees har istället velat se staten satsa på renodlad vetenskaplig verksamhet, för att låta den privata sektorn ta hand om mer spektakulär rymdturism. Kanske får han rätt?

När den första satelliten,Sputnik-1, skickades upp gick folk ut på kvällarna för att försöka se den lilla ljuspricken röra sig över kvällshimlen. Det var framtiden man såg. Då var rymdfärder stabilt förankrade i en kalla krigs-kontext. Kanske är det en annan framtid vi ser på sommarhimlen 2006 när vi ser Genesis-1 röra sig bland stjärnorna.

satellit.gif

Kartan visar hur Genesis-1 rör sig över den skånska himlen i natt, den passerar nära zenit kl 00:57 den 18 juli och lyser då av magnitud 2.8, dvs som en medelklar stjärna. Här finns data med länkade kartor för de tio närmaste dygnens passager över Malmö. (Bor du inte i Skåne kan du göra egna prediktioner för andra ställen via Heavens Above.)

Det här inlägget postades i Rymdteknologi. Bokmärk permalänken.

1 svar på Framtiden i rymden är inte enbart statlig

  1. Leif Arndorff skriver:

    Kul det här med rymdturism.
    Det börjar nu bli mer och mer intressant och populärt med rymdresande för privatpersoner, inte minst nu efter att Christer Fuglesang varit uppe. Jag tycker det år så pass intressant att jag har skapat en egen webbplats kring ämnet, http://www.rymdturism.se
    Där kan du läsa mer om detta fenomen. Hade jag själv haft råd skulle jag inte tveka på att resa. Men jag planerar att i det närmaste göra en s.k Zero-Gravity flight. En sådan kostar numera ”bara” 27.000 i förhållande till de 1,4 miljoner man måste hosta upp om man skall vara med på de första resorna med Virgin Galactic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.