Kommersialisering av forskning

Det är mycket prat nu om kommersialisering av svensk forskning, patentering av uppfinningar som gjorts vid svenska universitet och förändringar i sekretesslagstiftningen. Man drömmer förmodligen, från universitetens sida, om stora intäkter och, från politikernas sida, om att slippa vara med och betala en del av kostnaderna för den svenska universitetssektorn.

Men hur kommer det att fungera i praktiken? En fingervisning kan kanske fås om man tittar på de amerikanska erfarenheterna.

Amerikanska universitet hade av en aggregerad inkomst 2002 på 227 000 miljoner $. Av dessa kommer 1 270 miljoner $ från licensinkomster och royalties, att jämföra med inkomster från statliga grants and contracts på 31 430 miljoner $. Ta till exempel University of California, där 81 miljoner $ kom från patent och licensiering, av en total inkomst på 14 166 miljoner $ (varav 2 372 miljoner $ var federala grants and contracts). (Data från Yochai Benkler, ”Commons-Based Strategies and the Problems of Patents”, Science vol 305, 20 augusti 2004, 1110-1111.) Benkler sammanfattar läget: ”Patent royalty and licensing revenue provides an insignificant portion of total university revenues”.

Man kan misstänka att om inte amerikanska universitet kan göra mer pengar av det här, så kommer inte heller svenska universitet lyckas med det. Kan det verkligen bli så mycket inkomster av att patentera uppfinningar som gjorts ute på institutionerna, samt genom att i universitetens regi kommersialisera forskning, ha holdingbolag, starta och driva företag? Då kan man överväga om det inte är bättre ur samhällsekonomisk synvinkel att för statliga medel forska fram saker som man sprider helt fritt till samhället.

Det här inlägget postades i universitets- och forskningspolitik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kommersialisering av forskning

  1. Pingback: Kommersialisering av forskning, igen at Det perfekta tomrummet

  2. Pingback: Open access och kunskapsspridning at Det perfekta tomrummet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.