Ny mjukvara

Vi avbryter det intellektuella samtalet här på DPT för ett tekniskt meddelande; numera drivs bloggen av WordPress.

Ni som följer DPT via RSS måste ändra era prenumerationer. Här finns det nya flödet (kommentarsflödet här).

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

7 svar på Ny mjukvara

 1. steffanie skriver:

  Coolt! Tomrummet har fått nya tapeter!

 2. Thomas skriver:

  Hej Gustav, jag vet att artiga kommentarer som ”cool” är trevligare att läsa — och jag vet också att blogvärlden (åtmnstone den svenska) är förvånansvärt motståndskraftig mot allt som liknar det minsta kritik mot vännerna (medan man tex. omvänt öser galla mot bloggande journalister, de lägsta bland alla blötdjur i bloghierarkin) — men när det är sagt, så tycker jag inte alls att den gamla ”tapeten” var bättre. Den nya layouten liknar en akutmottagning på ett mellansvenskt sjukhus. Kom igen bloggarkolleger — var inte så medhårsstrykande!
  (har redan skrivit något liknande på ”jet”-posten ovanför, men den passar bättre här)
  Th

 3. Thomas skriver:

  PS — hade du problem med att överföra ditt gamla arkiv till WordPress 2.0?
  Th

 4. Gustav.Holmberg skriver:

  Tack för era kommentarer, bägge två!

  Det handlar om estetik och teknik. Låt oss börja med estetiken.

  Egentligen håller jag med Thomas om att den gamla layouten var snyggare. Det var inte för att jag var missnöjd med utseendet som jag lämnade Movable type. Jag körde en av standardmallarna i Movable Type 2.6, ”Georgia blue” tror jag den heter. Och nu, efter övergången till WordPress 2, har jag inte brytt mig om estetiken alls. Gjorde helt enkelt så att jag valde mellan fyra mallar och tog den som jag tyckte såg bäst ut. K2 heter den.

  Har alltså inte ägnat någon tid alls åt att förändra utseendet; om jag gör det vore det i och för sig kul om du, Thomas, kunde tala om vad exakt det är i estetiken som du tycker jag borde ändra på. Kritik bör, som du ju vet, vara konstruktiv. Personligen tycker jag att marginalerna är lite för breda, texten trängs ihop i ett lite väl smalt utrymme.

  Tekniken, då? Den var alltså den huvudakliga anledningen till skiftet. Vi har kört WordPress på våra bloggar på jobbet ett tag och jag har varit mycket nöjd med systemet. Istället för att försöka uppgradera MT från 2.6 till 3.2 – en inte helt trivial uppgift – beslöt jag mig för att testa en övergång till WordPress istället. Och det gick hur lätt som helst!

  Installationen av WordPress är ju jätteenkel, och överföringen av 1500 inlägg och en massa kommentarer från MT gick mycket enklare än vad jag hade trott det skulle göra.

 5. Erik skriver:

  Ska det här bli den proverbiala knuffen i ändan för att jag själva ska få den ur vagnan, och göra det du har gjort, migrera till WP och ny kostym, standardmall om det ska behövas? Själv funderar jag dock på en clean slate, och lämna det gamla åt sitt öde. Råkade av misstag radera ett stort antal TrackBacks (många från dig) häromdagen när jag skulle städa spam.

  Den här K2 ser trevlig, nyttoinriktad och läsvänlig ut, tycker jag, bra mycket bättre än många andra themes, både i WP och MT.

 6. Thomas skriver:

  Jamen, estetiska omdömen kan ju inte så lätt konkretiseras och mejslas ut i detaljer. Jag fick som sagt associationer till akutmottagning — eller kanske snarare ett kylrum, en lagom svensk ”morgue”: full av ljusblåa mjölkförpackningar med små svarta, sirliga bokstäver. ”Cool” i ordets bokstavliga betydelse = kallt, öde, sterilt. Men du är ju eljest inte kall, öde och steril, tvärtemot. Därför min ödmjuka undran (och måste väl erkänna att det nog var Stephanie’s oreflekterade ”coola” lyckönskan som triggade mitt svar 🙂 Hursomhelst, innehållet är ju som vanligt rätt bra, om än kanske lite spretigt.

  Och så ses vi visst på Krapperup i juni :-). Simma lugnt!

 7. Gustav.Holmberg skriver:

  Klart du ska byta, Erik. Jag har erfarit en viss digital feng shui-känsla sen jag gick över till WP: en renare, skönare känsla!

  Clean slate – det hade varit djärvt!

  Har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör WP bättre än MT, men nåt är det.

  Måste erkänna att den något krångliga uppgraderingsinstruktionen MT 2.6 -> 3.2 gjorde att jag tyckte man kunde lika gärna testa att lägga över till WP.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.