Föreläsning

Jag har ett moment på tre tillfällen en kurs på Institute of Communication på Campus Helsingborg. Två av föreläsningarna är sådant som jag brukar köra; dels teknologiska framtidsvisioner och deras koppling till forskningspolitiken sedan det andra världskriget – jag planerar att få med Herman Kahn, Carl Sagan, nuclear winter, Rachel Carson, Vannevar Bush, Ulf Laurin (ja, faktiskt), Daniel Bell, Tor Ragnar Gerholm och Paul Ehrlich i samma föreläsning -, dels etableringen av bioastronomi som disciplin.

Men den tredje föreläsningen känner jag mig lite brydd inför. Den ska behandla bloggar, wikis, folksonomier i allmänhet och vad detta betyder för vetenskapsvärlden och vetenskapsjournalistiken. Puh.

OK, här är mitt dilemma: hade det varit för ett-två år sen så hade det varit ganska självklart att jag fått börja från början. Men vad gör man idag? Förmodligen kommer man i en grupp studenter ha några som bloggar själva och regelbundet använder wikipedia och del.icio.us och så vidare och kanske några som fortfarande inte har en aning.

Så var ska jag börja?

Det är lite lättare på Vetenskap och teknik i samhället här på FPI (där vi kör bloggande och del.icio.us-taggande som integrerade delar av uppsatskursen); där har vi ju 10 poäng på oss att introducera social software-tänkandet (och det funkar jättebra, tycker jag!). Men i Helsingborg har jag ett enstaka inhopp.

Det här inlägget postades i Blogging. Bokmärk permalänken.

4 svar på Föreläsning

 1. Jonas skriver:

  Det där är inte lätt, men när jag varit i liknande situationer har jag kommit fram till att följande fungerar något så när:

  Inled med att demonstrera det du ska prata om i praktiken. Läs ett blogginlägg, posta själv, tagga, hämta in en Flickr-bild via blog this-knappen, lägg en länk till wikipedia, redigera den sidan … etc.

  Fördelen är att de som inte vet hur verktygen fungerar kan fokusera på det; de som vet har förhoppningsvis utbyte av att fundera över *innehållet* i det du postar/behandlar. (Sen är det säkert så att få av studenterna har koll på ALLA möjligheter – det finns säkert något som är nytt för dem också.)

  Kräver att du skriver och repeterar ett litet scenario förstås. Vill du kan du ju försöka engagera en medbrottsling som ser till att ”överraskande” kommentera / trackbacka ditt inlägg i realtid …

  Efter demonstrationen kan du göra ett diagram över interaktionen på en powerpointbild, animerad, som visar processen och flödena. (Jag har en sådan som du kan få låna för inspirationom du vill.)

  Därefter är det lättare att börja prata om vilka nya möjligheter verktygen ger.

 2. Magnus K skriver:

  ”…och kanske några som fortfarande inte har en aning.”
  Fattar jag rätt om det är samma grupp åhörare alla gånger? Om du syftar på att de inte har en aning om bloggningsfenomenet överhuvudtaget kan du ju flagga för vad du tänker göra nästa gång och tipsa om att man kan kolla på följande webbsidor (och så tre-fyra länktips).
  Sen får man ju leva med att det alltid finns personer med olika förkunskaper i en grupp och att några kommer vara understimulerade och andra svårt att hänga med.

 3. Gustav.Holmberg skriver:

  Tack för era kommentarer!

  Det här med att börja i en praktiskt situation är säkert en rimlig väg att gå. Jag lånar förresten gärna en animerad powerpointbild, Jonas!

  Och, jo, jag har samma grupp tre gånger; dessutom har jag distribuerat en länk till en blogg (förstås!) som jag satt upp för den veckans undervisning och uppmanat studenterna att följa länkarna där, så jag har chansen att få dom att testa på innan föreläsningen, något slags praktiskt försök med några av verktygen innan eller efter föreläsningen.

 4. Benni skriver:

  Hej Gustav!

  Jag fixade mig en blogg efter föreläsningen du hade. Mest för att testa. Får se hur mycket bloggande det blir. Risken finns att det blir en hel del blaj men jag ska försöka hålla bloggen på en någorlunda seriös nivå.

  Jag visste inte riktigt vart jag skulle posta det här så jag gjorde det här. 😛

  Benni Nord Icomm 05 Campus Helsingborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.