Kaffe i Lund

Bönan är, som trogna läsare av DPT vet, mitt favoritställe i Lund när det gäller dubbla espresso, läsning, tänkande, skrivande, allt omgivet av ett flöde av människor.

Häromdan öppnade den skånska Starbucksklonen Espresso House ännu ett ställe, denna gång beläget cirka 25 meter från Bönan. Det är ett inarbetat varumärke, en kedja, och stället vid Bangatan har fler sittplatser än Bönan.

Men jag tror ändå att Bönan har en god chans att klara sig bra i konkurrensen. Personalen är trevlig. Kaffet är gott. De har snäppet bättre mat än Espresso house, tycker i varje fall jag. De bjuder stamgäster på gratis wlan (sitter och skriver på Bönans uteservering i detta nu, omkring mig virvlar cykelburna studenter, höstlöven sprakar och folk är på språng till sina pendeltåg).

Det håller på att formeras ett lokalt kaffe-, bar- och takeawaymatkluster centrerat kring den obligatoriska passagepunkten övergångsstället vid stationen. De senaste åren har flera ställen öppnat här. Ska man se Viggos, Mormors bageri, det nya bageriet på Clemenstorget, 7 eleven med sin förhållandevis ambitiösa takeawayavdelning (och nätkopplade pc-burkar som kostar en tjuga per timme, ungefär) och nu Espresso house som konkurrenter om kunderna, eller ska man se dem som samverkande? Optimisten i mig ser en möjlighet här: Bönan får nya gäster, som dras till området i takt med att fler ställen öppnar.

När kommer det en c-uppsats i ekonomisk geografi om kafélokalisering?

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

15 svar på Kaffe i Lund

 1. Zibbo skriver:

  Hej där, surfar runt på erlanderbrigadens Lundablogglista. Själv bloggare och bor i Lund så det är lite kul att se vad det finns för ”kamrater”.

 2. Jonas Bergenudd skriver:

  Vi var där på öppningsdagen och fick ett nytt favoritställe inne i det lilla rummet som vetter in mot torget (åt öster).

  Det jag tyckte var trevligt med det nya espresso house var att det fanns minst tre, helt olika, typer av ställen att sitta på. 1. Det livliga aldeles innanför dörrarna där man har uppsikt över bangatan och stationen på andra sidan. 2. Källaren som har plats för stora sällskap, perfekt för ett stort kompisgäng att stråla samman på en långlördag. 3. Den lugna avdelningen en halv trappa upp som vetter in mot torget.

  Mycket bra!

 3. Thomas skriver:

  Om Espresso House är en Starbucks-klon så borde väl lite hatblogging mot Starbucks passa bra här …
  Anyway, har inte den där Richard Florida (han med den nya kreativa klassen) grundlagt hela sin akademiska karriär på uppsatser i ekonomisk geografi om kafélokalisering?

 4. Simon skriver:

  Jag gillade frukost för 9 kronor, med villkoret max 4 per person.

 5. Nils skriver:

  Det smidigaste med Espresso House på Knut den stores torg är att det öppnar 06.00. Jag var på frukostmöte där idag. Outhärdligt mycket folk, men det kanske inte var så konstigt med de priserna.

  För övrigt, är det nån som har noterat det nya take-away-kaféet på Sölvegatan mitt emot SOL?

  Låt tusen kaféer klustras!

 6. Thomas skriver:

  Espresso House gives me the chills eftersom jag alltid får min Cola i en billig plastmugg där. Det känns billigt och förstör därför upplevelsen av drickandet på något sätt – ge mig ett glas! På motsvarande sätt känns det billigt om jag får colan i en burk, vilket exempelvis sker på Svea. Snacka om att det i hög grad kontrasterar mot den i övrigt charmiga och lite myslyxiga stämningen där. Det förlorar de pengar på. Mina i alla fall.

  Jag väntar alltså på motsvarande sätt på en c-uppsats i ekonomisk kafépsykologi.

 7. Erik Thalin skriver:

  Jag håller helt med om att Bönan är ett toppenställe. Deras wrap med lax och pepparrot är min favorit! Espresso House har däremot alltid varit en besvikelse. Senast jag var där var man tvungen att blanda sin egen sallad. Vad f*n är det om?!

 8. Erik Thalin skriver:

  Jag håller helt med om att Bönan är ett toppenställe. Deras wrap med lax och pepparrot är min favorit! Espresso House har däremot alltid varit en besvikelse. Senast jag var där var man tvungen att blanda sin egen sallad. Vad f*n är det om?!

 9. Olof skriver:

  Thomas: Espresso House är en usel Starbucks-imitation. Främst eftersom hela Starbucks-konceptet går ut på att folk skall serveras realtivt bra kaffe till låga priser. Espresso House försöker vara som Starbucks, men det fungerar liksom inte riktigt, eftersom de serverar dåligt kaffe till absurt höga priser.

 10. sy skriver:

  Jag tycker det låter som ett problem som lämpar sig för mikroekonomin, det vill säga nyttan, rationella val och preferenser.

 11. s daniels skriver:

  hur f-n kan någon dricka kaffe en sån fullständigt värdelös skitdryck. Framställd på beska böner som är rostade på avgaser totalt utan näring. Rent gift alltså. Dessutom färgar kaffet dina tänder gulbruna.Visst det är trevligt med kafeér…men kaffe hur lurad och blåst får man bli?

 12. Malin skriver:

  Men vad har hänt med Bönan nu (juni 2007)?
  Hade Bönan som mitt absoluta favoritställe under många år när jag bodde i Lund och när jag nu bor i Malmö har jag ibland tagit ett tidigare tåg till jobbet för att hinna inom Bönan då och då.
  Upptäckte härom veckan till min stora förskräckelse att Bönan nu inte längre finns kvar. Har kaffekedjornas motsvarighet till McDonalds (dvs Espresso House) slagit ut Bönana – denna lilla pärla och oas i Lund?

 13. Gustav skriver:

  Håller helt med dig om Bönan!

  Det var inte Espresso House som slog ut Bönan; tvärtom gick Bönan så bra att de blev uppköpta av Fellini.

  Går fortfarande dit ibland, men det var sorgligt när de stängde.

 14. charlotta skriver:

  haha det är ju JAG på bilden

 15. Gustav skriver:

  Hej Charlotta,

  Antar att du menar den här bilden.

  Saknar Bönan – du och alla andra i personalen var alltid så trevliga, kaffet var gott, stämningen var på topp. Vi är många Bönanstammisar som känner oss vilse i tillvaron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.