Vad får man säga på Sveriges Radio?

Sagt på Bloggforum (via Mark Comerfords blogg): ”I kulturnytt där jag jobbar får vi inte uppge i sändning andra webbadresser än vår egna”.

Eehh – det kan ju bara inte vara sant.

Men det kanske det är. Nu när jag tänker efter – när hörde man någon webbadress, förutom sr.se – omnämnas på P1:s kulturprogram.

Minst sagt märklig policy, om det stämmer.

Det här inlägget postades i Media. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vad får man säga på Sveriges Radio?

  1. Patrick skriver:

    Egentligen inte så konstigt – indirekt så skulle SR få stå till svars för vad som står på de sidorna. Då är det bättre att inte hänvisa folk vidare alls. Det kan också ha med reklamfaktorn att göra – SR bör/får inte hur som helst nämna andra företag.

  2. Gustav skriver:

    Ehh – ”stå till svars för”? Om en recensent nämner en bok eller tidskrift i radions kulturprogram, skulle ingen få för sig att sr skulle få ”stå till svars för” innehåller i tidskriften eller boken. Detsamma borde gälla webbsajter. Om det är som du säger har ju SR frivilligt valt bort möjligheten att kritiskt granska en allt viktigare del av dagens medialandskap.

    Och vaddå reklamfaktorn – du menar alltså att man får nämna namn på filmbolag, bokförlag, filmer, böcker, tidskrifter, tidskriftsförlag (det sker hela tiden och i detta ligger väl en viss reklamfaktor, fast jag är osäker på vad du menar med ”reklamfaktorn”), men inte webbsajter. Vari ligger skillnaden?

  3. Patrick skriver:

    Reklamfaktorn menar jag SR:s begränsningar till reklamfinansierade sändningar – att de inte vill att det ska framstå som att de lyfter fram vissa företag som om de sponsrat sändningen. Ofta sitter de nästan och biter sig i tungorna för att komma ihåg att inte göra nåt misstag på den punkten.

    Webbadresser kan vara så enkelt så att det inte gör sig bra i talat format: www punkt enwebbadress punkt komm snedstreck arkiv sedstreck osv osv.

  4. Gustav skriver:

    Webbadresser av det där krångliga slaget säger de hela tiden, fast bara sina egna – ”och det här inslaget kan du också höra på webben, sr.se snedstreck P1 och så klickar du dig vidare till Kulturfredag” kan man höra, till exempel.

    Kulturinslagen på radion granskar kulturen och andra delar av världen. Om man i ett sådant inslag vill granska den del av kulturen och världen som återfinns på en viss webbplats så får man alltså inte ge en källhänvisning. Det är bara dumt.

  5. Fredrik skriver:

    Å andra sidan verkar det inte finnas någon ”inga externa länkar” policy för kulturradions webbsajt, så principen ”peka folk till vår egen sajt och peka vidare därifrån” är nog rätt vettig ändå.

    Och förstås helt överlägsen hur användbarhetsperspektiv: instruktionen ”sr punkt se -> kulturradion -> klicka vidare” kan vem som helst både memorera och följa på första försöket, men försök att muntligen peka till, säg, en arkivsida på din egen sajt? ”dubbelve dubbelve dubbelve dot gustav holmberg som ett ord, gustav med ve, och sen punkt komm (med ce), snedstreck tomrum (ordet alltså, inte ett mellanslag) snedstreck archives (på engelska, plural) nolla nolla tvåa åtta sexa trea punkt håteemell.”

  6. Gustav skriver:

    Fredrik: jag håller med om att länkarna som Movable type skapar är helt hopplösa. Bland annat av den anledningen letar jag efter ett annat bloggverktyg. Förslag?

    Men hur du kan försvara att det enligt inlägget på Bloggforum tycks finnas en policy om att man inte får uppge andra webbadresser i radions kulturprogram än sr.se förstår jag inte. Varför denna styrning av kulturjournalistiken? Det finns ju faktiskt sajter med en mer lättmemorerad länknomenklatur än min egen. Då försvinner ditt användbarhetsargument som en sprucken såpbubbla.

    Man kan också tänka sig att en kulturjournalist vill nämna en sajt/blogg över huvud taget, inte ange en krånglig arkivsidesadress som du så riktigt opponerar dig mot ur användbarhetssynpunkt. Men det tycks man inte få göra. Man får alltså inte säga ”Fredrik Lundhs kulturgärning inom pythonprogrammering och bloggkommentarer kan man ta del av via effbot punkt org” utan måste dra till med en ”du hittar till Fredrik Lundhs kulturgärning inom pythonprogrammering och bloggkommentarer genom att gå in på sr.se, klicka på P1, klicka på Kultur, klicka på Kulturfredag”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.