Skumma annonser och en IPO på 20 miljarder kronor

Har ni lagt märke till hur fel det kan bli med Googles annonser? Google AdSense väljer ut annonsinnehållet för att det ska passa den sida annonsen placeras på. Med annonsprogrammet kan man ”[ö]ka användarupplevelsen med annonsering som är relevant för vad användare ser på dina webbsidor”, teknologin ”levererar automatiskt annonser som är inriktade mot varje enskild sida på din webbplats”.

Men systemet verkar inte fungera i alla lägen. Om man publicerar kritik mot någon företeelse kan man råka ut för att Googleannonserna innehåller annonser för det man kritiserar.

Ta till exempel den artikelBMJ som jag skrev om igår. Den innehåller ett angrepp på alternativmedicinska behandlingsformer för cancer (som att man ska dricka morotsjuice). Den innehåller även en samling annonser från Google, som alltså väljer ut annonser som ska passa ihop med den kontext de presenteras i.

Annonserna genereras dynamiskt så de är olika varje gång, nu senast såg jag följande annonsrubriker: ”Homeopathy cure Online”, ”Magnetic Therapy Products”, ”Boost Your Immune System” och ”Medicine Men”.

Hade jag varit redaktör för BMJ och sett hur fel det blev, hade jag tagit bort Googleannonserna.

Hur kan man som webbpublicist vara säker på att det inte dyker upp annonser för något som man inte vill associeras med?

Apropå Google: de väljer Nasdaq istället för NYSE för sin IPO. Dessutom anklagas de för att ha stulit mjukvara när man byggde sin social software-applikation Orkut. (Korrelation mellan stämningar och ekonomisk framgång?) Trots det, är jag lite sugen på att se om jag kan köpa några Googleaktier.

Det här inlägget postades i Webbstudier. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.