Invention of tradition

Ben Hammersley skriver om klonade pubar: beställ en irländsk pub och snart är det dags att öppna dörrarna till ett ställe som ser ut som om det funnits i 80 år. Instant patina, just add water. Ska det vara en viktoriansk pub, eller kanske något som mer liknar The Crow and Crown i Crow crag/Sleddale Hall. (Fler locations från Withnail and I här.)

Upplevde det här fenomenet i Lund för några år sedan. Petri Pumpa hette en härlig bar: modern konst, jazz, cool bardisk, fotbollsspel, bra personal, god öl. Stället lever vidare som hotell och krog på landet, men baren röjdes ut och lokalen bytte ägare som på några veckor slog upp en komplett pub med ”historia” som tillhör en kedja som i dagsläget har dryga dussinet pubar i Sverige; man försöker verkligen få det att se ut som om puben funnits hur länge som helst. ”Det är Lunds mest genuina engelska pub hävdar man; ja, ja. Man köper inredningen av ett Lovejoy&Tinker-liknande team, ”två killar i England som åker runt och köper in gamla inredningar”, riktiga gamla engelska prylar som ”skapar en unik känsla av tradition, hemtrevnad och gemytlighet”. Riktig inredning. Genuinitet, historia inpyrd och inrökt i prylar som funnits i det riktiga England, vidrörda av riktiga engelsmän, då gör det liksom inget att prylarna sätts samman på kort tid i en iscensättning som liknar kloning.

Tack och lov att Stortorget, Herkules bar och Café Finn inte gjorts om till ”engelska pubar”. Men det är väl bara en tidsfråga …

Engelska/irländska pubar är ett urbant mem som sprider sig över världen. Men det är också lite tröttande i längden, kanske man kunde tänka sig andra identitetsskapande miljöer. Svensk skolmatsal cirka 1974? Köpenhamnsk bodega i de lite slitnare delarna på Västerbro? Svensk vägkrog med schnitzel och pommes? (Vänta, det finns ju redan.)

Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.