Jag vill ha ett nätburet radioarkiv

Håkan tycker, apropå SR Minnen, att hela SR:s arkiv borde vara tillgängligt via nätet. Han har förstås rätt. Ett sådant arkiv skulle vara en fantastisk tillgång till alla som intresserar sig för historia, samhället, universum och allting. Skoleleven som skriver uppsats om Erlander, forskaren som arbetar med politisk idéhistoria, HasseåTagefantasten: alla är de med och betalar SR och de borde därmed kunna få tillgång till radioprogram vid andra tillfällen än när de sänds. Att timeshifta programmen ett eller annat decennium och öppna upp digitala arkiv borde vara ett givet mål för ett företag som ser sig själv som en sann public service-institution.

Men, nej, något sådant klarar inte vårt kära SR och hänvisar till avtalsproblem; man måste bege sig till ett arkiv i Stockholm eller beställa fjärrlån till något bibliotek när man vill gräva i radiohistorien. Och de fjärrlånen går via kassetter/CD. Man kunde väl åtminstone tänka sig digitala filer som strömmade till bibliotekens datorer, ungefär som databaser som enbart går att läsa på biblioteksdatorer.

Men den digitalt burna etermediafuturismen tycks inskränka sig till DAB och digitala tv-nät och inte till att med relativt enkel nätburen teknik göra radioarkivens skatter mer lättillgängliga.

Det här inlägget postades i Webbstudier. Bokmärk permalänken.

1 svar på Jag vill ha ett nätburet radioarkiv

  1. Sarah skriver:

    Think simple. Learn different. Macinstruct.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.