Globala ekonomiska indikatorer

Bytte några ord med en utvecklare på Gapminder. Det är ett företag som arbetar med att visualisera datamängder. Tänket bakom Gapminder är att organisationer som Världsbanken, EU, FN mm har stora databaser som är svåra att komma åt och förstå för utomstående. Sådana datamängder kan visualiseras och läggas ut på nätet. Man har för närvarande finansiering från Sida och jobbar mycket med Flash.

Det verkar som om man kommer släppa något större till våren (fritt tillgängligt). Men redan nu har man en del kul små smakprov. Hur utvecklas inkomstfördelningen, tex?

Sen kan man ju alltid undra över datamängders kvalitet, vilka slutsatser man egentligen kan dra av data på en väldigt aggregerad nivå, vem som bestämmer vilka datamängder som får vara med, hur beroende är man av den ”världsbild” som för närvarande är den förhärskande hos Sida osv osv. Det finns en förförisk ”vetenskaplighet” bakom diagram av det här slaget. Men varifrån kommer data? Kan man lita på data som kommer från diktaturer? Kan man lita på data som kommer från demokratiska länders regeringar när det är valår? Jag har arbetat mer med kvalitativa än kvantitativa STS-metoder, så jag kan inte låta bli att förhålla mig något skeptisk skeptisk. Men det jag sett efter några snabba genomklickningar stödjer nog snarare optimister som Björn Lomborg och Johan Norberg än domedagsprofeterna. Världen tycks ha blivit rikare och friskare.

Det hade varit intressant om man i datamängderna kunde presentera några data som korrelerade hälsa och inkomst med exempelvis handel, FoU-satsningar, politiskt system. Vad jag kunde se fanns inte något sådant i presentationerna som gjorde det möjligt att testa hypoteser om vad som driver länders utveckling. (Men jag har inte tillbringat så mycket tid på sidorna, så jag kan mycket väl ha missat något.)

Sen visar datavisualiseringarna (som den här) att vissa länder backat. Framtiden har anlänt, den är bara lite dåligt distribuerad. Ett exempel som ges är Botswanas hälsoläge, där man kan se en kraftig nedgång under 1990-talet, efter att ha ökat stadigt under lång tid. AIDS?

Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.