Digital glömska

Den vetenskapliga litteraturen använder referenser till annan litteratur. När sådana referenser är till elektroniska resurser kan problemet bli att de inte arkiveras på ett korrekt vis. Vi får en glömska, en möjlig förlust av texter som aldrig – aldrig – hade inträffat om det hade gällt pappersburen information spridd till en mängd olika bibliotek.

Det här har vi vetat länge nu. Det finns olika projekt för att åtgärda, inget är helt tillfredsställande. Nu har några forskare kvantifierat problemet. Dellavalle et al (Science) räknade referenser till över 1000 artiklar i New England Journal of Medicine, JAMA, Science. 2.6 procent av referenserna var Internetlänkar. Efter dryga två år hade 13 procent av dessa nätpublicerade källor blivit inaktiva.

Det här inlägget postades i vetenskap. Bokmärk permalänken.

6 svar på Digital glömska

  1. Niklas Johansson skriver:

    Ungefär detta skrev jag om tidigare (http://enkelriktat.monkeytoys.com/categories/internet/2003/07/21.html#a696). Mitt förslag var att man skulle införa en standard för permanenta länkar så att man kan flytta resurser men ändå hitta rätt dokument därför att själva länken fortsatte att fungera.

    Vänliga hälsningar

    Niklas Johansson

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Intressant! Jag råkade ut för just det här när jag gick över från Radio Userland till Movable Type.

    Men flytta är en sak, en annan är att texter försvinner över huvud taget … Det spelar ju ingen roll om man implementerar ett slags global redirectservice, standardiserade länkar osv, om texterna inte finns längre. På lite sikt kanske inte ens företaget/institutionen som producerat texten existerar längre.

    Webbpublicering saknar permanens. Det retar mig som historiker.

  3. Niklas Johansson skriver:

    Det håller jag med om. Jag löser gärna ett problem i taget och flytter och arkitekturbyten var det första. Säkerligen är det många som vill komma till rätta med problemet att information försvinner från nätet. Förhoppningsvis dyker det upp en smart generell lösning.

    Vänliga hälsningar

    Niklas

  4. Emmanuel skriver:

    DOI löser en del av problemet, tror jag. Det används av ACM, IEEE och ett antal andra nuförtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.