Indiskt månprogram

Indien ska sända en obemannad farkost till månen 2008 rapporterar Nature. Permiärminister Vajpayee tryckte på projektets startknapp i sitt tal på självständighetsdagen. Samtidigt planerar Kina såväl en bemannad farkost i omloppsbana runt jorden i höst som ett månprogram.

Enligt Nature finns det delade meningar i den indiska vetenskapsvärlden om projektet och dess prislapp på 100 miljoner $. Några anser att programmet är en intellektuell utmaning och kommer leda till teknologiska spin-offs, andra att det är en lyx Indien inte har råd med, man borde istället utforska månen som medlemmar av internationella samarbetsprojekt.

Vi har alltså en ny rymdkapplöpning på gång, denna gång mellan de bägge megastaterna i öst. Precis som i den klassiska rymdkapplöpningen ingår nationell prestige som en viktig faktor; det vetenskapliga värdet är väl mindre självklart.

Det här inlägget postades i Rymdteknologi. Bokmärk permalänken.

1 svar på Indiskt månprogram

  1. Bengt skriver:

    Nej, Indien har inte råd med detta. Inte China heller. Men vad är det för värld vi lever i när människan kan åka till månen men inte gör det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.