Fläktar och ett allestädes närvarande susande

Varför låter det så mycket i nybyggda hus? Och då tänker jag inte på grannar som bråkar bakom tunna väggar, utan de lågmälda susanden och brummanden som finns lite överallt, inte minst på arbetsplatser, skolor, sjukhus osv. Det stör mig ganska mycket att man inte kunnat lösa ventilationsproblemen på ett sätt som inte låter så mycket. Det tycks, i min helt ovetenskapliga empiriska undersökning, som om speciellt fastigheter konstruerade efter omkring 1960 innehåller mycket fläktljud.

Ibland vistas man i lokaler där fläktljudet av någon anledning stängs av ibland. Då infinner sig ett slags lugn, kroppen slappnar liksom av. I varje fall uppfattar jag det på det viset. Så var det till exempel i min gymnasieskola. Varje dag ungefär halv tre stängdes fläktsystemet av. Ett lugn spred sig i klassrummet den sista lektionen – man undrar hur inlärningen, välbefinnandet och trivseln hade varit om samma lugn hade varit för handen under hela dagen.

”Nära en miljon människor rapporterar besvär av buller i bostaden, främst från vägtrafik, grannar och fläktsystem” rapporterar Socialstyrelsen. Det är uppenbarligen inte bara jag som störs av det här. Samhällsbuller kan leda till stress och försämrad koncentrationsförmåga, hävdas i Socialstyrelsens Miljöhälsorapport 2001 , s 124 (pdf, 1.3 MB). Där noterar man även klagomål på lågfrekvent ljud från fläktar och ventilationsanläggningar är väldigt vanliga samt att besvären närmast tycks ha förvärrats i hus byggda efter 1985 – det är alltså inte enbart ett miljonprogramsproblem.

Man undrar lite hur det kunnat bli på det här sättet. Det finns byggnormer som reglerar en mängd saker, men lågintensivt och konstant buller/susande tycks vara helt OK. Hur kommer det sig att man accepterar det här? Varför är inte våra arbetsplatser och hem så tysta det bara går?

Man undrar vad arkitekterna egentligen håller på med. Deras arbetsuppgift är väl bland annat att skapa lokaler som är lämpliga att vistas i? Varför tillåter de i så fall detta buller? Eller bryr sig arkitekter bara om fasader och hur rummen är disponerade, en ytlig sorts design som inte tar fasta på lokalernas praktiska användning?

Man undrar hur folkhälsan, sjukskrivningarna och samhällets produktivitet påverkas av det här. Gör tankeexperimentet att detta onödiga buller försvann – hur skulle vårt samhälle förändras då?

Det här inlägget postades i ljudlandskap. Bokmärk permalänken.

10 svar på Fläktar och ett allestädes närvarande susande

  1. Mats Andersson skriver:

    Jag känner definitivt igen den avslappnade känslan när det blir tyst.

  2. avart skriver:

    Nog kan man undra vad som hänt med arkitektkåren – det finns hur många pärlor som helst bland byggandet i Sverige tidsperioden 1930-60…(IMHO) Men bullersituationen är nog inte arkitekternas fel. Det är nog en komplicerad kombination av de av dig nämnda byggnormerna (som blivit striktare), byggherrarnas krav på effektivt uttnyttjande av materiella & ekonomiska resurser…och säkert något mer. Bostadshus byggda innan 1960 har i orginalutförande ”självdrag” (helt tyst och eftersom husdjupet på dessa hus är mindre så funkar det hyfsat) Hus efter 1960 har olika typer av ventilation, kraven på uttnyttjandet av tomterna skruvades åt och husen blev därmed större – högre och djupare. Stora hus och mer människor kräver tydligen mer ventilation. Det accelererande miljonprogrammet drev på detta ytterligare. Jag bodde ett tag i en lgh från 1973 med ett konstant fläktsus. Som musiker är jag ljudmedveten och jag höll att på att bli knäpp. Varje natt vid 23:30 stängdes ventilationssystemet av i en halv minut – skillnaden var enorm. Sen startade det igen… Jag stod ut i 8 månader!

    (tack och lov finns det ju t ex ljudmedvetna datortillverkare som gör snälla datorer, ”vindtunnel G4” var en skamfläck – men gamla ”Cube” och nya G5 är rätt tystlåtna… 😉 Ljuddesign spås bli allt viktigare i framtiden, vore fint om alla ”marknadsaktörer” kunde bli medvetna om tystnadens poänger!)
    /avart (nu boendes i en självdrags-lgh från 61)

  3. steffanie skriver:

    Moment22.

    Jag har en golvlampa hemma med perfekt läsljus. Tyvärr surrar den nåt alldeles förskräckligt och det enda sättet att få tyst på den är att stänga av den. Då är det dock svårare att läsa. Vad skall jag göra? 😉

  4. Gustav Holmberg skriver:

    Avart: jag tror du har helt rätt: ljuddesign kommer bli allt viktigare, något som folk efterfrågar allt mer. Kanske en bidragande orsak till den ”charm” som gör att folk vanligtvis är beredda att betala ganska stora belopp för äldre lägenheter. Och definitivt en faktor när jag väljer dator och lägenhet!

    Jag håller med dig om att det inte enbart är arkitekternas fel. Det färdiga huset är resultatet av ett förhandlingsspel med en mängd aktörer: byggbolag, ränteläget, priset på tomtmark, myndigheter, byggnormer, budget osv osv. Vad jag menade med den lilla kängan åt arkitekterna var att jag tycker de bör vara på något sätt representanter för de som sedan ska bo eller arbeta i den färdiga byggnaden, ett slags estetiska ombudsmän åt husets kommande invånare. Och om byggnormer eller ekonomiska faktorer leder till störande fläktsystem borde arkitekterna protestera – högt! – mot dessa villkor. Det kanske de gör, men något systematiskt motstånd mot ljudnedsmutsningen av våra byggnader kan knappast ha förekommit från arkitekternas sida, eftersom problemet är så pass utspritt och går flera decennier tillbaka.

    För många år sedan läste jag en del i Vitruvius Om arkitektur och en av de saker som slog en var den totalsyn på boende som visade sig där. Idag verkar det som om arkitekterna enbart tar hand om en del av estetiken, medan ljud från fläktar förmodligen ses mer som ett tekniskt problem för ingenjörer som räknar på luftgenomströmning, isolering och energiförbrukning.

    En del av den estetik som låg bakom Cube och nya G5, där man ju verkligen vinnlagt sig om att få en så tyst datorupplevelse som möjligt, borde återfinnas även bland de som bygger hus.

  5. simon danielsson skriver:

    Sitter och surfar för att hitta mer information om detta och konstaterar att man kanske skulle kunna slå sig in på en ny slags konsultverksamhet. Kunskapsspridningen i detta område – störande ljud från fläktsystem – är i princip lika med noll. Jag har i två år sökt experter som kan hjälpa mig med min ventilation hemma i huset. Fläktfirmorna verkar vara sämst!! Konstruktionen på fläktsystemet där vi bor är sådan att hela bjälklaget på vinden ”vibrerar” och skapar sk ”stående vågor” av bas som mycket effektivt sprider sig ner i huset. Jag har satt en timer som slår av och på varje halvtimme på natten för att man ska få en chans att somna. Men vad gör jag uppe den här tiden mitt i natten då? Jo, nu har vi väl 34 grader varmt inne för att fläkten inte tar in tillräckligt med luft. Klart ångestframkallande problem. Du som är expert och kanske läser detta. Fördjupa dig mer och du kommer se att det finns hundratusentals hushåll att tjäna pengar på. Börja med mig!

    simon danielsson
    ljudfreak

  6. anne friis skriver:

    Skönt att hitta den här sidan, det finns alltså fler än jag som blir tokig på allt detta lågintensiva ljud som finns överallt.Nu när dessutom ens grannar sitter med hemmabios kan tillvaron bli smått kaotisk, skulle man nämna för dom att det är lite störande, får man slängt i ansiktet att man är en känslig typ.Kvar återstår alltså bara att öppna alla kranar, på med tvättmaskin för att maskera alla ljud.Undrar om inte landets psykavdelningar skulle tömmas till hälften om vi återgick till ljudnivåer som fanns innan elen uppfanns. Snart finns det ingenstans att återhämta sig. Har nu börjat forska i om det finns någon form av lågfrekvent motljud, är det någon som vet?

    inte galen annu, men snart!!!!!

  7. Elvira skriver:

    Jag har flyttat runt i landet ett par gånger pga av studier och olika arbeten. Vid flera tillfällen har jag hamnat i lägenheter med ett jobbigt vibrationsljud. Det stör verkligen psykiskt. Olika lägenheter med olika mycket sörande ljud. Nu har jag just hamnat i en ny sådan.
    Ljudet kommer mest när det är plusgrader och är reducerat vid minusgrader. Jag tog hit hyresvärden som konstaterade ljudet och sa att det var ett fläktsystem som lät pga av att det funnits radon i huset. Han visste om detta ljud men sa att alla blir inte störda av det. Jag lider enormt av det just nu. Det går inte att sova riktigt på nätterna och jag blir enormt psykiskt störd av det enerverande ljudet. Det finns ingen sinnesro alls. Klarar inte att läsa en bok på kvällarna pga av ljudet. Sover med öronproppar men det går igenom. Jag tuggar tänder och har fått tinnitusljud i öronen.
    För sju år sedan hade jag också en lägenhet med liknande ljud. Jag födde min dotter i denna lägenhet och hon led sedan av öronskador i flera år innan hon fick hjälp. Hon lider av tinnitus till och från och fick en hörselnedättning. Jag ger mig den på att det var ljudet i den lägenheten som ställde till det.
    Undrar om det var radonfläkt i det huset också? Hyresvärden borde vara skyldig att tala om att det finns radonfläkt i huset vid uthyrning.
    Finns det forskning om tinnitus, öronskador och vibrationsljud i lägenheter???

    Längtar efter kyla ute så oljudet blir mindre… måste ju stå ut tills jag får en ny lägenhet.

  8. Gunnar skriver:

    x

  9. Gunnar Nygren skriver:

    Först förvånar det mig att inte fler har kommenterat på denna viktiga sida… Vi bor i radonradhus men har som icke rökare inte installerat någon fläkt. Men grannarna har nu med bidragsstöd omgivit oss med radonfläktar med konsekvens att vår tidigare fredade uteplats nu låter som ett gammalt pannrum eller Niagara vilket ljud även besvärar inne om natten när det är tyst i övrigt. Från andra sidan kommer lika ogenerat utblåset från den andra grannens radonfläkt, tidigare dämpat av ett plank och en häck som nu blivit frilagd (fult också). Mittemot har vi en frånluftfläkt på grannens tak som genererar inte bara blåsljud utan även en ton, tvåstrukna ass, fast lite falskt och svävande. Denna försvinner när vinden verkligen ligger på men stiger i dominans när det är tyst i övrigt, t ex en stilla underbar sommarkväll vid uteplats eller balkong. Värst är dock frånluftfläktens våldtäkt på friden inne när balkongdörren är öppen. Då tränger det tvåstrukna asset in i rummet där ingen undkommer knappt om man spelar radio eller konverserar.

    Att ta upp minsta klagomål med en granne är ett stort obehag och ett mycket hövligt och vädjande försök ledde till destruerad stämning och onda blickar plus skitsnack. Så det är inte bara att tala med grannen.

    Att åtgärda frånluftfläkten vore givetvis ett ringa men dock ett visst besvär. Oljudet från radonfläktarna måste verkligen kunna styras åt något annat håll eller dämpas med någon anordning som nog inte finns.

    Fläktarnas framfart sker till bekostnad av att många med mig störs dag och natt. Detta är inte en fråga om decibel. En surrande mygga på natten har inga decibel alls men gör dig tokig.

    Sömnproblem betraktas som allvarligt och mycket orsakas av bristen på hänsyn med fläktar.

    Hur mycket fläktstörning är man skyldig att uthärda? Något är allvarligt fel.

  10. Heléne Jacobsson skriver:

    Hej!
    Bor i ett hus byggt runt 50-talet Vi har självdrag och mitt problem r att jag störs mycket då grannarna två trappor ner har på sina datorer (de har en speldator) och annan teknisk utrustning.
    Det låter ju helt absurt att det ska höras ända hit upp men så är det…
    Nu har jag kanske kanske fått en liten förklaring Vibrationer fläktljud och annat som tillhör utrustningen sprids med stomme golv o tak i huset, men kan också spridas via fläktgångarna som är oisolerade. Har någon erfarenhet av vad som kan göras åt detta ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.