Privat informationshantering

Jag har börjat fundera lite över hur jag ska kunna klistra ihop en värld bestående av Word, Endnote, Omnioutliner, Omnigraffle, mail, webbar, alla de pdf-er jag laddar ner, osv. Något som håller ordning på den elektroniska värld där mycket av mitt informationsarbete försiggår. Det är en heterogen situation, med mängder av olika filformat osv.

I dagsläget fungerar Finder som ett rudimentärt sådant system, med hårddiskens mappar och en sökfunktion som mekanismer, men den är inte helt optimalt. Dessutom använder jag ibland mail till sådana saker – om det är något jag behöver hitta, så har jag inte sällan mailat någon eller fått mail från någon om saken i fråga. Mailapplikationen i X har en helt funktionell sökfunktion. Och den här bloggen är också ett arbetsredskap där jag ibland söker efter saker.

Men de lösningarna saknar något (som jag inte riktigt kan artikulera).

(Läste förresten nånstans om någon som körde Apache lokalt och servade hela sin hårddisk till sig själv. Hade bland annat installerat något instick från Adobe som gjorde pdf-dokument sökbara.)

DEVONThink 1.6 ”is a knowledge management solution and freeform database for everyone who needs to store a lot of text or image contents, for example journalists, editors, writers, developers, scientists, students and many others.” Kan det här vara något?

Annars såg jag nånstans ett program som använde en anteckningsboksmetafor. Man öppnade ett ”uppslag” i anteckningsboken, där fanns relevanta dokument – från helt olika applikationer – som hade med varandra att göra, om jag minns rätt kunde man ha olika ”anteckningsböcker” för olika projekt. Har dock ingen aning om vad programmet heter eller vem som programmerat det.

Det här inlägget postades i IT. Bokmärk permalänken.

1 svar på Privat informationshantering

  1. Peter Lindberg skriver:

    Jag tror du menar NoteTaker från AquaMinds. Jag läste om det hos Joi Ito förut. Han hyllar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.