Publika wi-fi-nät och Northstream

Angående en rapport från konsultbolaget Northstream hävdas bland annat följande:

”Publikt WLAN kräver engagemang, kunskap om var det finns täckning och tillgång till rätt utrustning hos användarna. Man måste hitta en lämplig plats att sitta på, ställa in nätverksinställningarna och slutligen (oftast) betala för tillgång till nätverket. Denna process är ofta alltför omständlig och komplicerad för att attrahera majoriteten av potentiella användare. Det betyder att publikt WLAN främst kan nå framgång på de ställen där affärsresenärer uppehåller sig en längre tid, t.ex. på hotell, konferenscenter och kommunikationscentra (flygplatser etc.).” (Min kursivering.)

Hmmh, jag är inte så säker på att detta är rätt väg att gå. Varför krångla med att ta betalt? Jag tror mer på att kaféer, hotell, gallerior, sammanslutningar av grannar, bostadsrättsföreningar, församlingshem, ungdomsgårdar mm mm sätter upp wi-fi-antenner och kör igång, än att man ska implementera något slags Telia Home Run.

En anledning till att vi tänker olika är att Northstream verkar analysera fallet framför allt ur MNO-perspektiv medan jag tänker på det mer ur Single point WISP-perspektiv. (Ursäkta, kära läsare, men jag är influerade av Northstreamrapportens acronymitis.)

Northstreams rapport går att ladda ner via den här sidan.

Det här inlägget postades i 3G och wi-fi. Bokmärk permalänken.

5 svar på Publika wi-fi-nät och Northstream

  1. Peter Lindberg skriver:

    Jag citerar artikeln Designing the century’s first digital city från ZDNet News, där Sandeep Junnarkar intervjuar Anthony Townsend, forskare på NYU:s Urban Research Center, som säger sålunda:

    ”We’ve learned a lot about the economics of building out wireless LAN infrastructure. One of the lessons is that compared to the cost of taking out the trash or polishing elevator buttons or any of 1,000 other daily chores any owner of commercial space must do, providing wireless connectivity is very inexpensive. It also adds a lot of value to the property, and real estate managers are very aware of this.”

    ”Based on some of the lessons, myself, and NYCwireless co-founder Terry Schmidt, and a couple of commercial real estate professionals recently started a company called Cloud Networks to build out free wireless hotspots around the country. Just as the wired LAN has now become standard commercial building infrastructure, wireless LAN infrastructure is poised to become a prerequisite for attracting serious commercial tenants.”

    ”There are millions of buildings out there that still need to be unwired, and landlords and tenants willing to pay for it. We plan to focus on New York, Los Angeles and San Francisco at first, then expand nationwide.”

    Vilka förhållanden i Sverige skulle innebära att detsamma inte gäller här? Är vi för få som har WLAN-kapabla bärbara eller?

    [1] http://zdnet.com.com/2100-1105-958597.html

  2. Tommy Ljunggren skriver:

    Eftersom jag själv är den som uttalar mig i pressreleasen….

    Visst kan man strunta i att ta betalt! Problemet är ju att Telia inte har insett att man kan låta bli! Inte ens D-Link och diverse andra vill ju ge bort saker gratis! På en flygplats är det LFV som kräver hyra av Telia m fl……

    Så någon måste betala för utrustning, internet lina, underhåll….osv.

    Om man kommer överens med sina grannar att man vill dela på det…javisst inga problem! Men det är nog vad jag skulle vilja kalla ett privat nät och inte ett publikt även om man som många företag, av klantighet, låter andra använda det gratis.

    Så jag tycker vi diskuterar helt olika saker!

  3. Gustav skriver:

    Priset på bandbredd och wi-fi-utrustning är väl så lågt idag att ett för kunden gratis publikt nätverk blir en marginell kostnad för ett kafé, en restaurang, en galleria eller någon annan offentlig miljö. Utslaget per kaffekopp kan det inte bli många ören. (Kanske till och med billigare än priset för prenumeration på de internationella tidskrifter som många kaféer har.)

    (Jfr citatet från Peters inlägg: ”One of the lessons is that compared to the cost of taking out the trash or polishing elevator buttons or any of 1,000 other daily chores any owner of commercial space must do, providing wireless connectivity is very inexpensive.” Så tänker man på sina håll i USA. Det är en tidsfråga innan det kommer till Sverige.)

    Mängden kunder som lockas till ett sådant nätverk kommer ge merförsäljning och god PR.

    Framtiden är svår att förutsäga.

    Men jag tror att vi kommer få se sådana nätverk som är gratis för kunden. Ett sådant är på gång på Espresso House i Göteborg.

  4. Tommy Ljunggren skriver:

    Jag ser fram emot användar siffror. I USA, där både LapTop och WLAN penetrationen är mycket högre, hade Starbucks knappt en användare i veckan! Men det är möjligt att fler kom in och köpte kaffe för att se om det var någon som surfade.

    WLAN är jätte bra och jag använder själv Homerun (som inte har en hållbar prismodell) och andra spelare på flygplatser och hotell! Men från det till att kafeer ska lägga ned ett antal tusen i månaden (eller vilka priser har du på 2 Mbit/s?) plus någon tusenlapp i utrustning för att du ska kunna surfa gratis känns väldigt svårt att motivera (om bullarna inte är väldigt dyra!).

    Dessutom säger du faktiskt samma sak som vi gör i vår rapport – det enda som motiverar Publik WLAN är om man kan tjäna pengarna någon annanstans. Om det sen är via bullar, 3G abonnemang, hotellrum eller tågbiljetter är helt beroende på vad du sysslar med normalt. Vissa kan lyckas andra gör det inte!

  5. Gustav skriver:

    Vad kostar inte en toalett i installation, underhåll, städning mm? Ändå tar vi för givet att det finns en sådan på ett kafé, på en galleria, på Åhlens, på NK osv. Att man skulle uppfatta wi-fi som en naturlig del i en sådan urban offentlig miljö ser jag inte som science fiction utan som en högst möjlig framtida utveckling. Men visst, det kan gå åt ett helt annat håll. Vem vet?

    Jo, det ska bli spännande att se användarsiffrorna på de som redan startat. En gissning är väl att flera tusen i månaden för 2 mbit/s är något som kommer att minska. Och ett kafé, en restaurang, ett hotell kanske redan har riktigt bredband av andra anledningar och kan avvara en del av den bandbredden till sina gäster. Många gäster kanske inte tankar ner tunga filer utan mest läser på sajter, skickar mail och annat som inte är så bandbreddsintensivt.

    På flera ställen här på universitetet har vi wi-fi, jag använder det även hemma. Det finns även på andra företag i stan. När vi som lever och arbetar i sådana miljöer även får möjlighet att välja ett kafé med wi-fi är det dit vi kommer gå med våra iBooks och Thinkpads – konkurrensfördel för Espresso House.

    Och sedan har man intressanta idéer om framväxande nätverk underifrån. Visst, Negroponte pratar om något annat än företag som ska tjäna pengar på wi-fi, men jag tycker det är ett tankeväckande perspektiv. Och radikalt annorlunda än det 3 G-system som skulle kunna bli IT-erans Stålverk 80.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.