Salt, kaffe och annat livsnödvändigt

Commodity literature tror jag någon har kallat trenden: att skriva böcker om en vardaglig produkts historia. Och visst, genren är tacksam – det blir lättläst, läsaren kan få en massa bildning och bakgrund till ett ting som omger oss dagligen. På 80-talet kallades sådant här mentalitetshistoria och kunde dyka upp på universitetets kurser, idag är genren populärhistoria.

En ofta omtalad bok i genren är Mark Kurlanskys Cod: A Biography of the Fish That Changed the World som jag läste häromåret. Lättläst och trevlig. Och det finns förstås fler böcker, Lotte Möllers bok om citroner plus en hel uppsjö andra om kryddor, tulpaner, tandborstar osv osv. Peter Englund har flera intressanta essäer och recensioner om sådan litteratur på sin läsvärda sajt.

Ordfront ger nu ut en översättning till svenska av Gregory Dicum och Nina Luttiingers The Coffee Book: Anatomy of an Industry from Crop to the Last Drop. Ser spännande ut. (Men det finns förstås föregångare: kolla i antikvariaten efter Stig Wilton, Kaffe som Norstedts publicerade 1967.)

Det senaste jag sett i genren är Kurlanskys nya: Salt: A World History som följer saltets väg genom världshistorien. Ser ut att vara något för hängmattan i sommar.

Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.